Start Om TorvForsk Fakta Nyhetsarkiv Projekt Rapporter & dokument Stipendium Kontakt

 

 

IPS-new-logo-full-colour.jpg

TorvForsk är den svenska nationalkommittén av International Peatsociety.

 

TorvForsk stöder forskning och utveckling med koppling till torv, torvmarker och torvanvändning.

Med vårt stipendium vill vi främja forskning, kunskapsutbyte och kommunikation av vetenskaplig, teknisk, social samt samhällelig karraktär inom området torv- och torvmarker.

Svensk-torv-RGB.jpg

Branschföreningen Svensk Torv är en branschorganisation för Sveriges torvproducenter och en systerorganisation till Stiftelsen Svensk Torvforskning.

Bärodling med torv – en framtidsbransch

I senaste numret av Viola finns en artikel om att torvbaserad jord och odling i tunnlar har revolutionerat bärodlingen. På Eriksgården i Skåne har jordgubbssäsongen förlängts från en till fem månader samtidigt som kvaliteten förbättrats och arbetet med odlingen förenklats. Dessutom gör torven att det går åt mycket mindre vatten.

Här kan du läsa hela artikeln:

FINAL_svenktorv_VI1708.jpgLjuset i tunneln för bärodlingen

Att odla jordgubbar i torvbaserad jord och tunnlar har revolutionerat bärodlingen på Eriksgården i Sjöbo. Jordgubbs-säsongen har blivit längre och bärkvaliteten bättre.

År 1987 testade Anna-Karin och Nils-Erik Nilsson den första jordgubbsodlingen på Eriksgården som ett komplement till grisuppfödningen. Det gick bra och odlingen växte. År 2006 inleddes odling i tunnlar, något som utökade säsongen från en dryg månad till fem månader, från 15 maj till 25 oktober. Fem år senare togs nästa steg, att odla i torvbaserad jord. Det har förenklat odlingen som därmed inte behöver flyttas mellan jordarna.

Äter bärbuffen

Sedan 2014 drivs gården av deras dotter Maria och svärsonen Rickard Bergkvist, som är den elfte generationen på gården. De har, tillsammans med Anna-Karin och Nils-Erik, utvecklat verksamheten som förutom självplockning består av gårdsbutik, restaurang och kafé samt en lekpark.

Nu i augusti är det fullt upp och tillsammans med ägarfamiljen arbetar upp till 50 säsongsanställda på gården. Varje år besöker 50 000–60 000 personer Eriksgården och många äter bärbuffén med gårdens bär; jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär.

– Tunnlarna gör att man får ett helt annat klimat, vi slipper gråmögel och bären mognar tidigare på våren och behåller värmen längre på hösten, säger Anna-Karin.

Genom att bären planteras i torvbaserad jord kan de odlas på samma plats och placeras på ett ställe som passar logistiken med bevattning, transport och närhet till kylar.

Egna blandningar

– Torv är miljövänligt och behöver också kolossalt mycket mindre vatten än jord och ger mer produktiva plantor. Vi har testat oss fram till olika blandningar torvbaserad jord som passar våra remonterade jordgubbsplantor, som ger en jämn skörd, tillägger Anna-Karin.

– Vårt mål är att kunna leverera lika mycket bär i fem månader och konkurrera med de importerade bären. England och Danmark ligger före och har ökat sin produktion av inhemska bär, berättar Rickard.

– Men vi har en sak som inte de behöver ta hänsyn till och som gör att vi inte kan ha samma jämna bärproduktion, nämligen midsommar. Det är en peak då vi måste kunna skörda mycket mer jordgubbar till en enda helg, säger Anna-Karin.

Mer info: www.eriksgarden.nu

  

             Stiftelsen Svensk Torvforskning | Swedish Peat Producers Association

c/o Neova, Arenavägen 33, 121 77 Johanneshov | info@svensktorv.se

Copyright | Producerad av: Balanserad Kommunikation