Start Om TorvForsk Fakta Nyhetsarkiv Projekt Rapporter & dokument Stipendium Kontakt

 

 

IPS-new-logo-full-colour.jpg

TorvForsk är den svenska nationalkommittén av International Peatsociety.

 

TorvForsk stöder forskning och utveckling med koppling till torv, torvmarker och torvanvändning.

Med vårt stipendium vill vi främja forskning, kunskapsutbyte och kommunikation av vetenskaplig, teknisk, social samt samhällelig karraktär inom området torv- och torvmarker.

Svensk-torv-RGB.jpg

Branschföreningen Svensk Torv är en branschorganisation för Sveriges torvproducenter och en systerorganisation till Stiftelsen Svensk Torvforskning.

Torvkongressen gav glans åt Stockholm

Allt fungerade och många kontakter knöts under den internationella kongressen Peatlands in Balance i Stockholm den 3 – 8 juni. - Jag är stolt över resultatet. Det vetenskapliga programmet fungerade bra tillsammans med ett socialt program, summerar Marie Kofod Hansen, kongressgeneral.

Totalt 30 utställare fanns representerade bland montrarna i lokalerna i Folkets Hus Norra Bantorget.

- På tidigare torvkongresser har utställarna bara satt upp en rollup, nu hade alla gjort genomarbetade utställningsmontrar där de presenterade sig, vilket vi är mycket nöjda med, säger Gunilla Öhberg Åkerlund, kongressassistent som tillsammans med Marie stod för planering och genomförande av kongressen.

- Jag är mycket nöjd med det vetenskapliga programmet som hade rekordmånga bidrag, säger Tord Magnusson, ansvarig för det vetenskapliga programmet, som till vardags är universitetslektor vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i Uppsala.

Även kongresskommitténs ordförande, Björn Hånell, professor vid SLU i Umeå, var oerhört nöjd efter en intensiv kongressvecka.

- Vi har fått mycket beröm för genomförandet och programmet som både syftade till att ge ny information och kunskapsutbyte, men även till att ge deltagarna chansen att mötas och ha roligt och knyta kontakter, säger han.

Text: Ingrid Kyllerstedt

toplogotf.jpg

d3x_2683.jpg

Vera Luthardt, Jana Chmieteski och Nadine Nusko från Eberswolde universitetet i Tyskland var tre av kongressens deltagare. I bakgrunden torvskulpturerna av Dioni tio Busschen.

      

d3x_2901.jpg

Monica Maldonado är biolog på Knight Piesold Consulting i Peru och hade rest långt för att vara med på kongressen. Hon träffade Claes Rülcker, vd Svensk torv på mottagningen söndagen den 3 juni som inledde kongressveckan

 

d3x_2926.jpg

Kongresskommitténs ordförande Björn Hånell och Marie Kofod Hansen, kongressgeneral, tågar in i samband med invigningen den 4 juni till musik av Spelmanslaget Djärvarna.

          

d3x_3017sv.jpg

Sollentuna Folkdansgille visade flera svenska folkdanser i samband med invigningen i Folkets Hus Norra Bantorget i Stockholm.

d3x_3345sv.jpg

Vid en mottagning i Stockholms stadshus på måndagskvällen den 4 juni fick kongressdeltagarna se Gyllene salen efter att ha blivit bjudna på buffé med svenska läckerheter.

             

d3x_3347.jpg

Många av kongressdeltagarna fascinerades av Stadshuset och Gyllene salens skimrande väggar i äkta guld.

d3x_3948.jpg

Neova var kongressens diamantsponsor. Här ses fem av dess medarbetare Regina Jönsson, projekteringsansvarig, Rita Larsson, projektledare, Anders Borgmark, geolog, Stefan Östlund prospekteringschef, Torbjörn Claesson, vd.

d3x_3961.jpg

Svensk torv hade två montrar på kongressen. En av dem berättade om Svenska Mosskulturföreningen med bland annat en modell av försöksgården i Jönköping.

Foto: Orasisfoto

  

             Stiftelsen Svensk Torvforskning | Swedish Peat Producers Association

c/o Neova, Arenavägen 33, 121 77 Johanneshov | info@svensktorv.se

Copyright | Producerad av: Balanserad Kommunikation